Despre luna.doc

Timp de 6 ani, de la înființarea sa în 2014, festivalul luna.doc s-a desfășurat în licee din zeci de orașe din țară, abordând subiecte de actualitate în societate, de la drepturile copilului la ecologie, de la percepțiile asupra vârstnicilor la drepturile femeilor.

Anul acesta, între 19 octombrie și 10 noiembrie, cea de-a șaptea ediție a festivalului pune în discuție fenomenul știrilor false.

La fiecare 16 secunde dăm share la milioane de informații pe rețelele de socializare. Niciodată în istoria omenirii informațiile nu au circulat cu atâta viteză și eficiență. Gândiți-vă, așadar, cât de ușor putem falsifica astăzi informații și acuzații la adresa cuiva și cât de repede se răspândesc.

În fața unei avalanșe de știri false și dezinformare, cu atât mai periculoasă în aceste vremuri de incertitudine socială generalizată, e greu să ne putem apăra fără o serie de principii de educație media, iar publicul tânăr, aflat încă în proces de formare, este una dintre categoriile cele mai expuse la acest pericol, mai ales în online, mediul din care aceștia își iau cea mai mare parte din informațiile despre evenimente recente.

În lupta cu dezinformarea, la luna.doc#7 ediția FAKE NEWS ne-am înarmat cu 8 filme documentare și un ghid de informare corectă croit anume pe măsura generației Z (versiune scrisă și video). Așa că te invităm să-ți faci un cont, să participi la proiecții și discuții alături de elevii tăi și toată lumea iese mai informată!

Program

19 octombrie – 10 noiembrieSlow News (r. Alberto Puliafito, 2020, Italia, 52’)
19 octombrie – 10 noiembrieUn basm cu știri false (r. Kate Stonehill, 2018, Marea Britanie, Macedonia, 18’)
20 octombrie – 10 noiembrieNoul nostru președinte (r. Maxim Pozdorovkin, 2018, SUA, Rusia, 77’)
22 octombrie – 10 noiembrieNellie Bly face știrile (r. Penny Lane, 2019, SUA, 23’)
23 octombrie – 10 noiembrieAdevăr personal (r. Charlie Shackleton, 2017, Marea Britanie, 17’)
23 octombrie – 10 noiembrieAnas împotriva Gigantului (r. Adrienne Collatos, 2019, Germania, SUA, 17’)
4 noiembrie - 10 noiembrieBellingcat - Adevărul într-o lume a post-adevărului (r. Hans Pool, 2018, Olanda, 88’)
9 noiembrie - 13 noiembrieGunoierii digitali (r. Hans Block, Moritz Riesewieck, 2018, Germania, Brazilia, 88’)
* Programul festivalului este în curs de completare.

Filmele din festival

DISCUTIE

Înscrie-te la atelierele de educație media pentru liceeni

Resurse educaționale

Sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România (cercetare)

Cercetarea realizată de Monica Stroe și Sebastian Țoc (parte din Departamentul de Sociologie al SNSPA) analizează sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România, precum și felul în care consumă și se raportează la mass-media.

Din concluziile cercetării:

  • utilizarea internetului face parte din rutina zilnică a adolescenților, fiind folosit zilnic
  • cel mai des utilizat dispozitiv de pe care este accesat internetul este telefonul
  • aproape trei sferturi dintre adolescenți accesează internetul de pe un smartphone, între 3 și 6 ore (44%) sau peste 6 ore (30%)
  • o proporție importantă a adolescenților este reticentă în privința încrederii într-o știre, indiferent unde apare ea și ce fel de informație transmite.
Află mai multe
Scurt ghid pentru o informare corectă

Fenomenul știrilor false este omniprezent în societatea contemporană, dar uneori ne lipsesc instrumentele pentru a lupta împotriva acestuia. Am pregătit așadar un material documentat și scris de jurnalistul Andrei Petre care explică pe înțelesul fiecărei generații, fie că vorbim de profesori sau elevi, diferența dintre știri false și dezinformare, care e mecanismul prin se răspândesc informațiile false, dar și care sunt pașii de urmat pentru o informare corectă.

Iar dacă ești unul dintre adolescenții care preferă să se informeze din surse vizuale, mai jos poți găsi un clip animat care rezumă cele mai importante definiții și principii cuprinse în ghid.

Află mai multe
Bad News - Jocul

Jocul își propune să ajute la „inocularea” împotriva dezinformării, oferind o mică doză din perspectiva unui „mogul al dezinformării”. Un studiu pilot indică prime rezultate pozitive ale jocului în construirea rezistenței la dezinformare în rândul adolescenților.

Jocul face parte dintr-un proiect de cercetare și educațional organizat în colaborare de către cercetători de la Universitatea Cambridge și DROG, organizația olandeză care luptă împotriva dezinformării. Versiunea în limba română a acestui joc este realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Accesează jocul
Un proiect organizat de:
În parteneriat cu:
Co-finanțat de:
Parteneri ONG:
Recomandat de:
Parteneri media:
Unde ne găsești:
Bdul Hristo Botev nr. 27,
ap. 1, cam. 2, Sector 2,
cod poștal 030237
e-mail office@bloczero.ro
cod fiscal nr. 41473693
Social media:
Bloczero